Mooie stad
Opgave van de stad
Hilversum is een compacte stad, gelegen in een oase van groen. Om die waardevolle positie te behouden bouwen wij alleen binnen de bebouwde omgeving. Daarbij zoeken we constant naar de juiste balans tussen ruimte voor wonen en ruimte voor werken. Hilversum is een gewilde woonstad. Er is een grote vraag naar woningen, met name in het sociale en het middeldure huursegment. Hilversum blijft daarom de komende jaren bouwen en spreekt ook regiogemeenten aan op het realiseren van woningbouw. Tegelijkertijd zijn we ook een gemeente waar gewerkt wordt. Om bedrijvigheid een impuls te geven jagen we een groot aantal ruimtelijke opgaven aan, zoals de spoorzone, het stationsgebied, Crailo, MediaPark en Arenapark.
Ambities
Ruimtelijke ordening
Activiteit
Ruimtelijke ordening
../Wonen en leven/Mooie stad/Activiteit/Ruimtelijke ordening
1. Ruimtelijke ordening
Samen met inwoners, bedrijven en instellingen een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit bereiken en in stand houden en hierbij zo veel als mogelijk te werken in de geest van de op handen zijnde Omgevingswet
Activiteiten
●
Omgevingsvisie: In 2019 stellen we een Omgevingsvisie 1.0 op, dit is een abstracte visie op het niveau van de stad. Een kort en bondig vergezicht “wat voor stad willen we op termijn zijn” waarin een aantal strategische keuzes voor de toekomst zijn gemaakt. Deze visie vertalen we daarna, met de samenleving, op gebieds- en/of themaniveau door.
●
Het schetsen van een visie op de verdeling van woon- en werklocaties in de stad.
●
Koersbepaling van het Omgevingsplan aan de hand van pilotprojecten zoals: de Spoorzone, het omgevingsplan NW-Villagebied en het experiment Geluid.
●
Vormgeven van een bouwsteen Gezondheid In Omgevingswet. We stellen vast hoe c.q. in welke vorm we gezondheid integraal mee gaan nemen in ontwikkelingen binnen het fysieke domein.
●
Integraal vormgeven van de planvorming rondom een aantal grote gebiedsontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld Stationsgebied en Crailo.
Wonen en bouwen
Activiteit
Wonen en bouwen
../Wonen en leven/Mooie stad/Activiteit/Wonen en bouwen
2. Wonen en bouwen
Samen met marktpartijen en corporaties het bouwen en vernieuwen van de stad. Waarbij de gemeente een stimulerende rol heeft om dit mogelijk te maken.
Activiteiten
●
Stimuleren van de uitbreiding van de woningvoorraad om te komen tot de gewenste 1000 woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens (zowel voor jongeren als ouderen).
●
Inzetten op het minimaal op peil houden van de sociale woningvoorraad en het verhogen van het aanbod van middenhuur.
●
Het ruimte bieden aan nieuwe woonvormen (o.a. voor ouderen en jongeren).
●
Het opbouwen van een lokale samenwerkingstafel met woningcorporaties en marktpartijen voor het realiseren van de bouwopgaven.
●
Nieuwe (regionale) huisvestingsverordening opstellen en vaststellen.
●
Mede uitvoering geven aan het project senioren Wooncoach en daarmee bijdragen aan het goed wonen van senioren en doorstroming op de sociale huurmarkt.
●
Uitvoering geven aan(leges) omgevingsvergunning.
●
Uitvoering geven aan bouw- en woningtoezicht.
●
Uitvoering geven aan basisregistratie adressen en gebouwen (BAG).
Begraafplaatsen en crematoria
Activiteit
Begraafplaatsen en crematoria
../Wonen en leven/Mooie stad/Activiteit/Begraafplaatsen en crematoria
3. Begraafplaatsen en crematoria
De Uitvaartstichting exploiteert alle gemeentelijke begraafplaatsen en het crematorium in Hilversum. De gemeente stuurt op een hoog serviceniveau van begraven cremeren en op het behoud van de monumentale uitstraling van de
begraafplaatsen. Sturingsmogelijkheid heeft de gemeente via de Raad van Toezicht en de begroting en jaarrekening van de Uitvaartstichting.Activiteiten
●
Eigenarenonderhoud aan de gebouwen op de begraafplaatsen.
●
Vervangen van tijdelijke huisvestingsoplossingen op Zuiderhof.
●
Aanvang asbestsanering gemeentelijke begraafplaatsen na besluitvorming in 2018.
●
Afronden administratieve achterstanden en op orde brengen van papieren archief.