Verbindende stad
Opgave van de stad
Hilversum wil bijdragen aan een gezonde en sociale samenleving voor alle inwoners. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties wordt gewerkt aan sterke sociale buurten. Mensen voelen zich meer verbonden met hun buurt en leefomgeving. Buurtenbeleid is er op gericht om in te zetten op het gebied van verbondenheid, welzijn en preventie, met name voor mensen die het nodig hebben. Door meer ondersteuning in de buurt te organiseren, is contact maken laagdrempelig en versterken we de zelfredzaamheid en bestrijden we de eenzaamheid van mensen. Wijkcentra hebben een brede functie en in iedere wijk waar daar behoefte aan is, is dan ook een wijkcentrum. Hier kan men niet alleen terecht voor ondersteuning, maar er is ook gelegenheid voor ontspanning. De buurt bepaalt de programmering en daar waar nodig biedt de gemeente ondersteuning. Ondersteuning bieden we ook aan mantelzorgers, als vraagbaak, maar ook om richting te geven wanneer er specialistische hulp nodig is.
Ambities
Samenkracht en burgerparticipatie
Activiteit
Samenkracht en burgerparticipatie
../Zorg/Verbindende stad/Activiteit/Samenkracht en burgerparticipatie
1. Samenkracht en burgerparticipatie
Stimuleren om meer voor elkaar te betekenen via sterke veerkrachtige netwerken in de wijken. Versterken van het zelfsturend vermogen van buurtnetwerken en de samenwerking met vrijwilligers.
Activiteiten
●
Faciliteren van burgerinitiatief.
●
Uitvoering geven aan uitvoeringsplan ontmoeting en ondersteuning in de wijken/ sterkere algemene voorzieningen in de wijk:
- meer sociaal werk in de wijken,
- verbeteren samenwerking op gebied van vrijwilligerswerk,
- herkenbare ontmoetingscentra.
●
Buurtcyclus doorlopen: Met inwoners en partners een continue proces van evalueren en verantwoorden vormgeven. Door in kaart te brengen wat de behoefte van de inwoners is, het analyseren van de resultaten en het inventariseren van ervaringen kan men adequate ondersteuning bieden.
●
Verbinding zoeken met de bestaande netwerken in de stad, zoals kerken en verenigingen op het gebied van ontspanning, sport, welzijn en cultuur.
●
Jaarlijks buurtactiviteitenplan (wijkagenda) samen met inwoners opstellen, uitvoeren, schouwen en koppelen met beleidsthema’s.
●
Het verkennen van de mogelijkheden op het vlak van het LHBTIQ-beleid.
●
Uitvoering geven aan het project ketenaanpak statushouders.
●
De ontwikkelingen binnen zorg, welzijn en buurten verbinden, met betrekking tot (hulp)vragen van inwoners door samenwerking tussen de toegang van het sociaal plein en de (maatschappelijke) organisaties in de buurt en wijk.
●
Verdere leerervaringen op doen met het ontwikkelen en uitvoeren van de ‘buurtpeilingen’.
●
Vergroten burgerparticipatie.
●
Versterken communicatie en dialoog met bewonersgroepen in de Hilversumse buurten.
Volksgezondheid
Activiteit
Volksgezondheid
../Zorg/Verbindende stad/Activiteit/Volksgezondheid
2. Volksgezondheid
Het bevorderen van gezondheid. Inwoners van onze regio leven gemiddeld gezonder in vergelijking met inwoners van andere gemeenten in Nederland. Onze inzet is om deze gezondere levensstijl de komende jaren te handhaven. Nadruk ligt op het gezond opgroeien van de jeugd
Activiteiten
●
Stimuleren dat professionals van het Sociaal plein en andere organisaties werken vanuit de huidige inzichten rondom Positieve Gezondheid.
●
Faciliteren van de GGD en andere partijen om hun wettelijke basistaken in het kader van de gezondheid uit te voeren, mede door het vaststellen en uitvoeren van het Jaarplan Jeugd en Gezin 2018.
●
Met behulp van de resultaten van beschikbare gezondheidspeilingen het beleid verder ontwikkelen.
●
Stimuleren van sport en beweging, onder andere via aandacht voor buitenruimte (omgevingswet), in samenwerking met de huisartsen, continueren buurtsportcoaches.
●
Continueren van Jongeren op gezond gewicht (JOGG) en uitbreiden naar meerdere wijken.
●
Het Preventie- en handhavingsplan Jeugd en Alcohol wordt verder uitgevoerd.
●
Verstevigen van de voorlichting, advisering en begeleiding van positief gezond gedrag bij jeugdigen en hun ouders.
●
Samenwerking met huisartsen uitbreiden.
●
De samenwerking tussen inwoners, vrijwilligers en professionals ondersteunen zodat de behoefte van inwoners, specifiek ouderen, en hun mantelzorgers gesignaleerd en opgepakt wordt.
●
Bijdrage leveren aan een innovatief zorgpark.